Ce sunt listele Swadesh?

Cine a fost Morris Swadesh?

Listele Swadesh au fost denumite astfel după Morris Swadesh, lingvist şi antropolog american, născut în 1909 şi decedat în 1967 la doar 58 de ani. Părinţii săi erau imigranţi evrei din Basarabia (Moldova) şi vorbeau limbile idiş (dialect german vorbit de evrei), rusă şi engleză.

Morris Swadesh s-a ocupat mult de limbile amerindiene din Canada, Statele Unite şi Mexic, culegând date despre 20 de asemenea limbi. În facultate studiase deja franceza şi germana, iar ulterior, lucrând pentru armată în cel de-al doilea război mondial, a strâns materiale de referinţă şi pentru limbile birmaneză, chineză, rusă şi spaniolă, elaborând materiale pentru predarea acestora. Morris Swadesh este cunoscut însă mai ales pentru elaborarea listelor Swadesh.

Ce sunt listele Swadesh?

Listele Swadesh cuprind o serie de cuvinte de bază care se regăsesc în aproape toate limbile. Morris Swadesh a pornit de la ideea că analizând o serie de cuvinte de bază, poate fi observată originea limbii respective. Folosind aceste cuvinte, el a încercat să stabilească gradul de înrudire a două sau mai multe limbi.

Există liste Swadesh de 100, 200, 207, 215 şi chiar 242 de cuvinte. Swadesh însuşi a creat mai multe variante ale listei sale. Iniţial a creat o listă cu 225 de înţelesuri, publicând ulterior o listă cu 215 cuvinte (1952), pe care a restrâns-o apoi la 200 de cuvinte. În 1971-1972, a creat o listă general valabilă pentru toate limbile cu doar 100 de cuvinte. Lista de 100 de cuvinte este ultima listă agreată de Swadesh, însă în prezent cea mai folosită este lista de 207 cuvinte.

Listele lui au fost completate sau modificate şi de alţi lingvişti, existând în prezent şi liste cu 242 de cuvinte.

De ce să folosim listele Swadesh?

Pentru noi, listele Swadesh sunt extrem de utile la începutul învăţării unei noi limbi străine, pentru că sunt alcătuite din cele mai folosite şi uzuale cuvinte. Acestea cuprind primele cuvinte pe care le învaţă un copil, iar cunoaşterea lor ne asigură un minim de comunicare cu vorbitorii limbii respective. Se ştie că vocabularul este în general mai important la începutul învăţării unei noi limbi decât gramatica în sine.

Pe Jolin.ro veţi găsi, pentru fiecare limbă, o versiune personalizată a listei Swadesh sub denumirea de Lista de bază, cu mențiunea că aceasta va conține 250 de cuvinte.

Dacă doriți, puteți citi pe Wikipedia mai multe informaţii despre Morris Swadesh şi listele Swadesh.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Cod de securitate: completati casuta libera de mai jos. *